JOSEP MARIA JODAR
Desprès d’anys d’absorbir la cultura popular de les nostres costes, de submergir-se en la cultura del surf d’èpoques pretèrites, en Josep Maria Jodar ha desenvolupat una estètica marina atemporal i solitària que plasma un Maresme estival a la Californiana.
Els olis d’en Jodar son com velles postals costeres de l’editorial turística "Escudo de Oro", que juguen sense complexos amb les propietats edèniques de Califòrnia. Estiuenques llums solars, turqueses pàtines en les aigües marines, inexistència de vent on els climes mediterranis conflueixen amb una realitat paisatgística irreal.
Un univers paral·lel del que podria ser i no és. Una paradoxa pictòrica on el Maresme és Califòrnia i Califòrnia és el Maresme. On sempre es dóna l’esquena a la serralada del litoral maresmenc, on la carretera de la costa N-II podria ser la Pacific Coast Highway, on les atzavares poden coronar el turó de Montgat o amagar-se en els racons de Topanga beach, on els paisatges s’idealitzen, i es filtren pel sedàs d’en Jodar.
"Maresme by the Sea", Maresme del Mar... Univers paral·lel d’una imagineria alimentada pels Indianos que van marxar cap a l’oest en busca del "Dorado", i que van tornar per descriure les Amèriques en les seves històries. Terres exòtiques i riques, de latituds llunyanes que mai podran ser abraçades... tan sols representades en teles tacades de pintures varies.
Buscant desesperadament el paradís perdut que sempre ha estat davant les nostre ànimes.
Didac Piquer
Parlem de … Josep Maria Jodar
Fa anys que segueixo l’obra pictòrica d’en Josep Maria Jodar. Sempre li he dit que la seva és una combinació de paisatge mediterrani amb llum americana. Hi ha una mica de David Hockney en les seves obres, però també la societat del surf californiana per la que sent passió.
Amb aquestes primeres paraules algú podria pensar que la seva obra ja està vista, és un mirall d’altres, no és així. Cada un dels seus quadres ens presenta un cosmos personal en el que hom és sent còmode, s’hi endinsa.
Alguna vegada m’ha vingut al cap el joc del realisme amb un somni plàcid. Captar instants, moments, que frepen, que agraden, fan de la seva pintura un reflex d’allò que sent, allò que li suggereix.
La seva és una pintura en evolució constant, que es sent atreta pels paisatges costers. Una de les seves virtuts és que es pot atrevir tan amb una benzinera com una platja arenosa, dignifica allò que pinta i alhora ho fa atraient per a l’espectador.
Una projecció que el fa diferenciar-se de..., i això és important en l’art contemporani. En Josep Maria és un valor que està donant els primers fruits però que ens continuarà deparant grans sorpreses.
Àlvar Sáez i Puig. Historiador de l’Art.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment